E met puntjes

e met puntjes trema umlaut toetsenbordHet vinden van de juiste combinatie om een e met puntjes te krijgen kan soms wel eens lastig zijn. Een letter E met puntjes, E met umlaut of E met trema haal je naar voren door gebruik te maken van een toetscombinatie. Deze combinatie verschilt per besturingssysteem. Zo kent windows een andere combinatie dan een mac computer. Toch is het gebruiken van (ë) e met puntjes niet lastig. Hieronder lees je hoe je de letter naar voren tovert.

– advertentie –

E met puntjes gebruiken

Niet alleen worden de puntjes boven een letter gebruikt bij de letter E, maar ook bij andere letters uit het alfabet, net als bij de E met streepje. De puntjes boven een letter wordt ook wel een trema of umlaut genoemd. Het gebruik van een trema wordt vaak toegepast op een klinker in een woord. Wanneer er meerdere klinkers naast elkaar staan in een woord en deze als één klank wordt gelezen worden de puntjes boven de tweede klinker geplaatst. Doordat de E een veel gebruikte letter is zie je vaker een E met puntjes terugkomen.

Een E met trema wordt gebruikt bij: eë, aë en oë.
Voorbeeld: poëzie

Een uitzondering op deze regel is wanneer het een Franse of Spaanse lettercombinatie betreft, zoals opticien.

E met trema met Windows

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem en heeft een simpele combinatie om de umlaut boven een letter te plaatsen. Je drukt meerdere toetsen afzonderlijk na elkaar in en je zult zien dat de puntjes boven de letter E verschijnen. Windows kent naast de toetscombinatie ook een andere manier voor het plaatsen van de trema. Dit is door gebruik te maken van een cijfercode wanneer je beschikt over een numeriek cijferveld op je toetsenbord. Dit cijferveld bevindt zich altijd aan de rechterkant van het toetsenbord of als extern mini toetsenbord.

– advertentie –

E met puntjes windows met toetscombinatie:

  1. Kies de juiste positie voor de letter
  2. Druk tegelijk op shift + de dubbele aanhalingsteken toets – -.
  3. Laat de shift + aanhalingsteken toets los.
  4. Druk op de letter E toets.
  5. Controleer of je de juiste combinatie gemaakt hebt. Resultaat: ë

Wanneer je een hoofdletter E wilt gebruiken gebruik je bij stap 4 nogmaals de shift toets.

Puntjes boven de E met cijfercombinatie:

  1. Klik op de locatie waar de letter moet verschijnen.
  2. Houdt de linker Alt toets ingedrukt.
  3. Toets op het numeriek toetsenbord 0203 in.
  4. Check of de juiste letter op je beeldscherm staat.

Let op: Deze functie werkt alleen wanneer je een numeriek toetsenbord hebt. De cijfercombinatie werkt niet met de cijfers boven de letters op je toetsenbord.